فهرست مطالب

پژوهش های گفتمان فرهنگی انقلاب اسلامی - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه پژوهش های گفتمان فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر دبیری مهر، محمود فرهادی محلی، صباح متولیان، هادی رزاقی مله* صفحات 9-32

    «مقاومت اسلامی» یکی از پدیده ‎های مهم در منطقه خاورمیانه است. مقاله حاضر با هدف بررسی مولفه‎ های فرهنگی گفتمان مقاومت اسلامی در خاورمیانه تدوین شده است. روش پژوهش از نوع تحلیل گفتمان است. از متون، سخنرانی، یادداشت متفکران و نیز متون قابل ارجاع این گفتمان، مولفه‎ های فرهنگی بررسی شدند. از روش تحلیل گفتمان لاکلا و موفه برای تحلیل موضوع بهره گرفته شده است تا از خلال این چهارچوب نظری، مولفه‎ های فرهنگی گفتمان مقاومت و جریان‎های متخاصم با آن بازشناسی شوند. برای رسیدن به این مقصود کشورهای ایران، افغانستان، عراق، لبنان و فلسطین به عنوان حوزه ‎های جغرافیایی گفتمان مقاومت اسلامی برگزیده شدند. یافته‎ های این پژوهش نشان داد که مقاومت اسلامی در مقام یک گفتمان هنوز در بسیاری از کشورهای منطقه دال‎های شناور خود را معنادهی نکرده است و هنوز این دال‎های شناور در عرصه گسترده ‎ای از بار معنایی شناور برخورداراند. نتایج بیانگر آن است که گفتمان مقاومت اسلامی برای مواجه نشدن با ریزش نیرو‎های خود، نخست می‎بایست به عرصه هژمون شدن راه یابد و در گام بعدی برخی از نابسامانی‎ های خویش را به لحاظ تیوریک ساماندهی کند. در این پژوهش همچنین برخی از چالش‎ های پیش روی گفتمان مقاومت اسلامی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش برای مراکز علمی، استراتژیک و سیاست‎گذاری‎ های کلان قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: گفتمان، مقاومت اسلامی، هویت اسلامی، ایدئولوژی اسلام سیاسی، اعتقادات اسلامی
  • مجید سلیمانی*، جعفر وفا صفحات 33-60

    گفتمان‎ سازی به معنی تبدیل یک مفهوم، معنا یا ایده به باور عمومی و فراگیر نمودن و عمومیت بخشیدن به آن میان مردم است. گفتمان‎ سازی از خاصیت برانگیختگی و اثرگذاری بر افکار و بسیج آنها برخوردار است و در نهایت به رفتار منتهی می‎شود. نوشتار حاضر با هدف ارایه الگوی گفتمان‎سازی فرهنگی با بهره‎ گیری از احادیث ایمه معصومین تدوین شده است. روش پژوهش ترکیبی از نوع گرندد تیوری و توصیفی - تحلیلی بوده است. نتایج نشان داد که مهم‎ترین ارکان الگوی گفتمان‎ سازی فرهنگی در روایات شامل شرایط علی: اندیشه‎ افزایی و بصیرت؛ شرایط زمینه‎ای: خلوص عمل و نیت، احساس مسیولیت اجتماعی؛ شرایط مداخله ‎گر: بهره ‎گیری از دانش و تجربه، استمرار و تداوم و مسارعه و مسابقه؛ راهبردهای گفتمان‎ سازی فرهنگی: کنش بین‎ذهنی، رصد محیطی، نعمت‎ش ماری، تکرار و تایید، معرفی الگوها، مقیدسازی، تسدید، و مراقبت پیوسته می‎باشد. پژوهش در نهایت منجر به ارایه الگوی گفتمان‎سازی فرهنگی گردید و پیشنهادهای چندی ارایه شد. نتایج پژوهش حاضر برای سازمان‎ها، نهادها و مراکز فرهنگی از جمله شورای عالی انقلاب فرهنگی، صدا و سیما، ستاد امرو به معروف، نهادهای انقلابی و نظامی و...، که نیازمند الگوی گفتمان‎سازی فرهنگی و نشر ارزش‎ها می‎باشند، مفید و قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: گفتمان، فرهنگ، گفتمان سازی فرهنگی، الگو
  • محمد شبدینی پاشاکی، علی کریمی خوشجال*، محمود سرافراز صفحات 61-85

    گفتمان، مفهوم و معرفتی همه‎ گیر در بره ه‎ای از زمان است. از جمله گفتمان‎ های فرهنگی در صدر اسلام، گفتمان ولایت است که می‎توان با بررسی تاریخی و برآمده از آموزه ‎های دینی، مدلی راه‎گشا برای مبلغان دینی ترسیم نمود. هدف پژوهش حاضر دستیابی به مدل، شیوه ‎ها و ابزارهای گفتمان‎سازی ولایت بر اساس آیات و سیره معصومان است روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی بر اساس شیوه تحلیل محتوا است. یافته‎ ها نشان داد، گفتمان ولایت در اسلام ناظر به رابطه مسلمان با ولی مطلق خداوند تبارک و تعالی و ولایت خداوند نسبت به انسان‎ها است. بر همین اساس سلسله مراتب ولایت یعنی ولایت خداوند، ولایت پیامبر، ولایت امام معصوم و ولایت فقیه شکل می‎گیرد. طبق آموزه‎ های دینی آگاهی‎ بخشی، استدلال و برهان، پیوند رسالت به ولایت، تبیین و ترسیم مراحل ولایت، تاکید بر ابلاغ و تبلیغ ولایت، ایجاد حساسیت، تبشیر و انذار، تکرار و تذکر، تبلیغ عملی (جانشینی پیامبر 6 در زمان حیات ایشان، ساخت نماد)، امر به فرهنگ‎ سازی و بهره‎ گیری از هنر از جمله شیوه‎ های ایجاد گفتمان ولایت به ویژه در عصر رسالت به شمار می‎رود. در این مسیر ابزارهایی که مورد استفاده قرار گرفته است را می‎توان در گفتاری، نوشتاری و رفتاری خلاصه نمود. نتایج پژوهش می‎تواند برای مراکز فرهنگی و تبلیغی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گفتمان ولایت، گفتمان سازی، مدل، شیوه، ابزار
  • رضا عابدی گناباد*، فاطمه دانشور محمدزادگان، فاطمه میری کلاه ‎کج صفحات 87-113

    گفتمان انقلاب اسلامی با بیان نظریه «نه شرقی نه غربی» گامی بلند برای قطع ریشه‎ های وابستگی دولت‎ها به قدرت‎های بزرگ برداشت. به همین دلیل استقلال‎ گرایی به مفهومی پررنگ و دال شناور در این گفتمان مطرح شده‎است. با تشدید تحریم‎ های ایالات متحده و آشکار شدن برخی از مشکلات اقتصادی کشور، شاهد پررنگ شدن استقلال‎ گرایی در ادبیات رهبران جمهوری اسلامی در قالب سیاست‎ اقتصاد مقاومتی از اواخر سال‎های دهه هشتاد به این سو بودیم. لذا این مقاله درپی پاسخگویی به این پرسش است که استقلال‎ گرایی چه جایگاهی در گفتمان انقلاب اسلامی و خرده گفتمان اقتصاد مقاومتی دارد؟ نتایج به‎ دست آمده نشانگر آن است که استقلال‎ گرایی نقش مهمی بر خرده گفتمان اقتصاد مقاومتی و سیاست‎های آن از جمله «حمایت از تولیدملی و مصرف کالای داخلی»، «مدیریت مصرف و اصلاح الگوی آن»، «مردمی کردن اقتصاد»، «کاهش وابستگی به نفت» و «اقتصاد دانش بنیان» دارد. به عبارت دیگر، استقلال‎ گرایی به عنوان دال مرکزی خرده گفتمان اقتصادی مقاومتی به مفصل‎ بندی و معنابخشی به این مفاهیم دست می‎زند. با عنایت به این نکات روش کلی به کار گرفته شده در این مقاله، تحلیل گفتمان با تمرکز بر رویکرد ارنستو لاکلاو و چانتال موفه می باشد.

    کلیدواژگان: استقلال‎گرایی، گفتمان، تحلیل گفتمان، اقتصاد مقاومتی، گفتمان انقلاب اسلامی
  • جابر میرزاپوری ولوکلا*، محمدحسین سپهر صفحات 115-144

    مصونیت بخشی انقلاب اسلامی، استحکام ساخت درونی نظام جمهوری اسلامی، تشکیل دولت و جامعه اسلامی، و حرکت به سوی تمدن‎سازی نوین اسلامی نیازمند «انقلابی‎گری» است. معنا و مفهوم «انقلابی‎ گری» نقش مهمی بر چگونگی عبور از مراحل پنج‎گانه انقلاب اسلامی یعنی وقوع انقلاب، نظام‎سازی، دولت‎ سازی، جامعه ‎سازی و تمدن‎سازی اسلامی دارد. هدف از این پژوهش معناکاوی، مفهوم‎ شناسی و تعیین ابعاد، مولفه ‎ها و شاخصه ‎های انقلابی ‎گری در چهارچوب ماهیت، اهداف و آرمان‎های انقلاب اسلامی است. ‎از روش اسنادی و خبرگی [1]، با ابزار فیش‎برداری برای جمع‎ آوری داده ‎ها و تحلیل موضوع استفاده شده است. یافته ‎ها نشان می‎دهد که انقلابی‎گری در چهارچوب انقلاب اسلامی به معنای «تحول‎اندیشی، تحول‎خواهی و تحول‎آفرینی مبتنی بر ارزش‎ها و آرمان‎های انقلاب اسلامی در تمام ساحت‎های حیات فردی و اجتماعی، هماهنگ با مواضع و رهنمودهای ولی فقیه» است. یافته‎ ها بیان می‎دارند که انقلابی‎ گری در چهارچوب انقلاب اسلامی واجد مولفه‎ های توحید، ولایت، حق، جهاد، عقلانیت، پیش‎روندگی، پیش‎برندگی و مردمی‎بودن است. انقلابی‎گر کسی است که بتواند مولفه‎ های هشت‎گانه را در چهار ساحت روحی (تحول‎ یافتگی)، ذهنی (تحول‎اندیشی)، روانی (تحول‎ خواهی) و رفتاری (تحول‎ آفرینی) در خود درونی‎سازد. نتایج این تحقیق مهم‎ترین شاخصه ‎های انقلابی‎ گری را این‎گونه برمی‎ شمارند؛ استکبارستیزی، توکل به خدا، یاوری ولی، حق‎ مداری، دشمن‎ ستیزی، ایثارگری، نفوذناپذیری، بصیرت‎ افزا و روشنگری، صبر و استقامت، ناهی از منکر، آمر به معروف و عمل به هنگام. نتایج این پژوهش می‎تواند برای مراکز علمی، فرهنگی و تربیتی به کار گرفته شود.  

    کلیدواژگان: انقلابی‎گری، انقلاب اسلامی، تحول، جهاد، ولایت
  • غلامرضا ویسی*، معصومه کلهر صفحات 145-164

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر برنامه‎ های تربیتی آموزش و پرورش در نهادینه‎ سازی ارزش‎های دینی انقلاب اسلامی است. سوال اساسی در این پژوهش آن است که برنامه‎ های تربیتی آموزش و پرورش در نهادینه‎ سازی ارزش‎های دینی انقلاب اسلامی چگونه تاثیر می‎گذارند. این تحقیق، از نظر هدف کاربردی و از نوع همبستگی است که در قالب پیمایش به اجر درآمد. جامعه آماری ‎این تحقیق، شامل کلیه مربیان پرورشی مشغول به تدریس در مدارس متوسطه‎ ی استان قم می‎شود. حجم جامعه در‎این پژوهش، 186 نفر بوده است و بر اساس ‎این میزان از حجم جامعه، نمونه آماری بر اساس جدول «کرجسی- مورگان»، محاسبه شده است که برای جوامع، 121 نفر در نظر گرفته شد. در ‎این تحقیق، از پرسشنامه برای جمع‎ آوری داده‎ ها استفاده شده است. پرسشنامه‎ ای که در‎این تحقیق استفاده شد، برای تعیین پایایی پرسشنامه از آزمون «آلفای کرونباخ» و برای انجام تحلیل‎های استنباطی از نرم ‎افزار SPSS و آزمون «تی»، برای تایید‎یا رد فرضیه‎ ها استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده‎ ها نشان داد که متغیرهای مورد بررسی در‎ این پژوهش، شامل روش‎های ‎یاددهی_یادگیری، منابع انسانی برنامه‎ های تربیتی، بعد محتوای و بعد ارزشیابی در نهادینه‎ سازی ارزش‎های دینی انقلاب اسلامی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، نهادینه‎سازی، ارزش‎های دینی، برنامه تربیتی
|
  • Amir Dabiri Mehr, Mahmud Farhadi Mahali, Sabah Motevalian, Hadi Razzaghi Maleh * Pages 9-32

    "Islamic resistance" is one of the most important phenomena in the Middle East. The present article has been compiled with the aim of examining the cultural components of the Islamic resistance discourse in the Middle East. The research method is discourse analysis. Cultural components were examined from the texts, speeches, thinkers' notes, as well as referenced texts of this discourse. Laclau and Mouffe's method of discourse analysis has been used to analyze the subject in order to identify the cultural components of the resistance discourse and the currents that oppose it through this theoretical framework. To achieve this goal, Iran, Afghanistan, Iraq, Lebanon and Palestine were chosen as the geographical areas of the Islamic resistance discourse. The findings of this study showed that Islamic resistance as a discourse has not yet made sense of its floating signs in many countries in the region, and these floating signs still have a wide range of floating semantic load. The results indicate that the discourse of the Islamic resistance, in order not to face the decline of its forces, must first enter the arena of hegemony and next time organize some of its disorders theoretically. Also, some of the challenges facing the discourse of Islamic resistance were examined. The results of this research can be used for scientific, strategic and macro policy centers.

    Keywords: Discourse, Islamic Resistance, Islamic identity, Ideology of political Islam, Islamic Beliefs
  • Majid Soleimani *, Jafar Vafa Pages 33-60

    Discourse-making is the transformation of a concept, meaning, or idea into a public belief and its inclusiveness and generalization. Discourse-making includes the characteristic of arousing and influencing thoughts and mobilizing them in a way that ultimately leads to behavior. This research has been compiled with the aim of presenting a model of cultural discourse by using the hadiths of the Imams (peace be upon them). The research method is a combination of grounded theory and descriptive-analytical method. The results indicate that the most important pillars of the cultural discourse model in narrations include causal conditions: thought-provoking, and insight; Background conditions: sincerity of action and intention, sense of social responsibility; Intervener conditions: Utilization of knowledge and experience, persistence and continuity, promptitude and competition; Cultural Discourse Strategies: Mental action, environmental observation, counting, repetition and affirmation, pattern introduction, restriction, intensification, and continuous observation. In addition to providing a model of cultural discourse, the research provides suggestions for organizations, institutions and cultural centers, including the Supreme Council of the Cultural Revolution, the Radio and Television, the headquarters of the famous, revolutionary and military institutions … etc that need a useful and usable model of cultural discourse and dissemination of values.

    Keywords: Discourse, culture, cultural discourse, model
  • Mohammad Shabdini, Ali Karimi Khoshhal *, Mahmud Sarafraz Pages 61-85

    Discourse is a pervasive concept and knowledge at some point in time. One of the cultural discourses in the beginning of Islam is the discourse of Wilayah [Guardianship], which can be used as a historical model for religious preachers by examining them historically, and based on religious teachings. The purpose of this study is to achieve the model, methods and tools of discourse in the Wilayah based on the verses and lifestyle of the infallibles. The research method is descriptive-analytical based on the method of content analysis. The findings showed that the discourse of guardianship in Islam refers to the relationship between a Muslim and the absolute guardian of God Almighty and God's guardianship over human beings. On this basis, the hierarchy of guardianship, that is, the guardianship of God, the guardianship of the Prophet, the guardianship of the Infallible Imams and the guardianship of the jurisprudents is formed. According to the religious teachings of awareness, reasoning and argument, linking the mission to the Wilayah, explaining and drawing the stages of the Wilayah, emphasizing the communication of the Wilayah, creating sensitivity, evangelism and warning, repetition and reminder, practical propagation (making an indication to the succession of the Prophet during his lifetime), ordering to create culture and using art are among the methods of creating the discourse of the Wilayah especially in the era of prophethood. In this way, the tools used can be summarized in speech, writing and behavior. The research results can be used for cultural and propagation centers.

    Keywords: Wilayah discourse, Discourse-Making, model, method, Tools
  • Reza Abedi Gonabad *, Fatemeh Muhammadzadegan, Fatemeh Miri Kolahkaj Pages 87-113

    The Islamic Revolution discourse, by expressing the theory of "neither East nor West", took a big step to cut the roots of the dependence of governments on great powers. For this reason, independence-seeking has been introduced in this discourse in a very bold and floating sense. As US sanctions were intensified and some of the country's economic problems were revealed, we have been witnessing a greater emphasis on independence in the literature of the authorities of the Islamic Republic in the form of resistive economy policies since the late 1380s. Therefore, this article seeks to answer the question that what the place of independence in the discourse of the Islamic Revolution and the sub-discourse of the resistance economy is. In answer to the question, the researchers suggest that independence plays an important role in the sub-discourse of the resistive economy and its policies, including supporting national production and consumption of domestic goods, managing consumption and reforming its pattern, popularizing the economy, reducing dependence on oil and developing a knowledge-based economy. In other words, independence as the main cause of the resistive economy sub-discourse builds the structure of these concepts and gives meaning to them. Given these points, the general method used in the present study is discourse analysis focusing on the approach of Ernesto Laclau and Chantal Mouffe.

    Keywords: Independence, Discourse, Discourse Analysis, Resistive economy, Islamic Revolution Discourse
  • Jaber Mirzapouri *, MuhammadHussain Sepehr Pages 115-144

    The immunity of the Islamic Revolution, the strengthening of the internal structure of the Islamic Republic, the formation of the Islamic state and society, and the movement towards a new Islamic civilization require “revolutionaryism.” The meaning and concept of "revolutionaryism" has an important role in how to go through the five stages of the Islamic Revolution, namely the occurrence of the revolution, systematization, state-building, socialization and Islamic civilization.The purpose of this semantic research is the conceptualization and determining the dimensions, components and characteristics of revolutionaryism in the context of the nature, goals and ideals of the Islamic Revolution. ‎From the documentary method, expertise has been used with phishing tools to collect data3 and analyze the subject. The findings show that revolutionaryism in the context of the Islamic Revolution means “transformational thinking, transformationalism and evolutionalism based on the values ​​and ideals of the Islamic Revolution in all areas of individual and social life, in accordance with the positions and guidelines of the Supreme Leader.”The findings indicate that revolutionaryism in the context of the Islamic Revolution has the components of monotheism, guardianship, truthfulness, jihad, rationality, progressiveness, leadership and being popular. A revolutionary is one who can internalize the eight components in four areas: spiritual (transformation), mental (transformational thinking), psychological (transformationalism), and behavioral (evolutionalism). The results of this research enumerate the most important features of revolutionaryism as follows; Anti-arrogance, reliance on God, helper of the guardian, righteousness, antagonism, self-sacrifice, impenetrability, insight and enlightenment, patience and perseverance, forbidding the evil, commanding the good and acting in time. The results of this research can be applied to scientific, cultural and educational centers.

    Keywords: revolutionary, Islamic Revolution, Transformation, Jihad, guardianship
  • GhulamReza Veisi *, Masumeh Kalhor Pages 145-164

    The purpose of this study is to investigate the effect of educational programs on the institutionalization of religious values of the Islamic Revolution. This research has been done to answer the question that: How do educational programs affect the institutionalization of the religious values of the Islamic Revolution? The research is applied in terms of purpose and is of the correlation type, which has been carried out in the form of a survey. The statistical population of this study is focused on training teachers for teaching in secondary schools of Qom province. The population size in this study is 186 people, and based on this population size, a statistical sample has been calculated based on the "Krejcie-Morgan" table which was considered for communities of 121 people. In this study, a questionnaire was used to collect data. To determine its reliability, Cronbach's alpha test was used, and for inferential analysis, SPSS software and t-test were used to confirm or reject the hypotheses. The results of data analysis show that the studied variables, including teaching-learning methods, human resources of educational programs, content dimension and evaluation dimension are effective in institutionalizing the religious values ​​of the Islamic Revolution.

    Keywords: Islamic Revolution, Institutionalization, religious values, Educational program